Tips & Tricks

Hoe je een mooie boekenlegger opmaakt staat in de tips & tricks beschreven. Het kan haast niet fout gaan als je van de onderstaande categorieën goed kennis neemt. Als je onverhoopt toch vastloopt bij het ontwerpen of als je een specifieke vraag hebt, kun je even contact opnemen met onze klantenservice.

 

23

Resolutie

Houd bij het opmaken van het beeld een minimale resolutie aan van 300 DPI. Op deze manier komt de boekenlegger het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

Hoe komt het dat sommige bestanden en afbeeldingen een erg lage resolutie hebben?

 • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
 • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
 • Het is niet raadzaam om een afbeelding van internet te kopiëren. Het heeft dan een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
 • Het is onverstandig om afbeeldingen op de computer te vergroten. Door dit te doen worden afbeeldingen vaak onscherp. De pixels worden dan uitgerekt. 
 • Het onjuist comprimeren heeft geen goede gevolgen voor het bestand . Vaak gebeurt dit bij Office-programma’s zoals Publisher en Word.

Goed om aan te denken bij de resolutie van afbeeldingen en bestanden die je wilt drukken op een boekenlegger:

Gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met de correcte resolutie van 300 DPI. Deze afbeeldingen moet je niet vergroten, natuurlijk mag je ze wel verkleinen. Hou je daarnaast aan de juiste druk- en PDF-instellingen. 

Mijn lettertypen zijn onscherp, hoe komt dit? 

Lettertypen zijn opgebouwd uit pixels (gerasterde teksten). Als lettertypes onscherp zijn, komt dat omdat deze gerasterde teksten zijn vergroot in een opmaakprogramma. Het komt dan vaak wazig over, omdat de DPI van de tekst vaak te klein is.

 • Teksten die je typt worden door oudere programma’s vaak gerasterd. Als je deze teksten later vergroot, wordt het geheel onscherp. 

Alles op een rijtje:

 • Voordat je begint met opmaken, moet de resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn.
 • Gebruik het liefst Adobe CS programma’s bij het opmaken van de bestanden.
 • Gebruik de juiste druk- en PDF-instellingen.

 

 

 

24

Kleur & Opmaak

Als je een boekenlegger laat drukken is de opbouw van zwart altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. De totale procentuele waarde voor een goede kleur zwart mag niet boven de 280% uitkomen. De kleur kan gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt.

Waarom heeft zwart niet de goede instellingen:

Bij office-programma’s zoals Paint en Word wordt zwart altijd uit RGB-kleuren (Red, Green, Blue) opgebouwd. Als je het bestand exporteert naar PDF, mag je niet kiezen voor de instelling ‘converteren naar CMYK’. Zoals eerder vermeld, kan het zwart gaan smetten als de kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op de boekenleggers te zien zijn. 

Waar hou je dus rekening mee bij het opbouwen van zwart:

 • De kleuropbouw in het bestand mogen nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
 • Converteer CMYK bestanden het liefst nooit, maar maximaal één keer, in verband met het veranderen van de kleuren. 
 • Gebruik bekende kleurprofielen. Bijvoorbeeld ISO-Coated.
 • Als je kleuren toch gaat converteren, kun je in Acrobat in het menu kiezen voor geavanceerd  >  ‘zwart behouden’

 

25

Snijmarge

Bij het ontwerpen van de boekenlegger moet je altijd rekening houden met afloop en snijmarge. Delen van de boekenlegger worden bij de afwerking namelijk weggesneden. Ook kunnen er door het snijden witte randen ontstaan, als er geen rekening is gehouden met afloop.  Houdt daarom altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 millimeter aan.

Waarom heeft mijn bestand geen afloop of snijmarge:

 • De achtergrond is niet doorgetrokken tot in de snijmarge
 • Omdat het bestand fout is geëxporteerd, wordt de afloop niet opgeslagen
 • Het is niet mogelijk om afloop of snijtekens te plaatsen bij Office-programma’s

Waar moet je aan denken bij het toepassen van afloop of snijmarges:

 • De achtergrond moet in de snijmarge doorlopen
 • De bestanden moeten voorzien zijn van afloop en snijtekens
 • Office programma’s bij het opmaken van boekenleggers is uit den boze
26

Papiersoort en afwerking

Het kiezen voor het gramsgewicht hangt af van het doel van de boekenlegger. Wanneer je de boekenlegger gaat gebruiken voor een snelle kortingsactie kun je het best kiezen voor een lichtere grammage, bijvoorbeeld 170 of 250 grams papier. Het grammage van het papier geeft aan hoe zwaar het papier is per m2. Als je op zakelijk vlak echt indruk wilt maken met je boekenlegger is het raadzaam om een dikkere papiersoort met een matte of crèmeachtige afwerking te kiezen. Je komt dan al snel uit bij 300 tot 450 grams papier. Als je daarnaast ook wat exclusiever wilt gaan, is er nog de keuze tussen een parelmoeren of een afwerking met metallic effect.

Als je wil dat je boekenlegger tegen een stootje kan, kies dan voor een gelamineerde afwerking. Op deze manier komt er een transparant laagje om het karton heen, voor extra bescherming.

 

27

Formaten

Een standaard formaat boekenlegger is A7 lang. Natuurlijk zijn er nog talloze andere formaten boekenlegger. Deze keuze is geheel aan jou. 

Bij het opmaken moet je je houden aan de formaten van het eindformaat van je boekenlegger plus de snijmarges rondom.